Námi nabízené výrobky pocházejí z Francie, přesněji z kraje Auvergne, patřícího do oblasti Francouzského středohoří (Le Massif Central), kterému se díky rozlehlým chráněným přírodním oblastem přezdívá také zelený kraj.
Klobásky jsou z 70% – 98% vyráběny z vepřového masa. Jednotlivé příchutě jsou tvořeny přídavkem dalších vybraných druhů masa. Nabízenou škálu výrobků tedy obohacují klobásy s kachním, srnčím, kančím ale i klokaním masem. Krom toho u nás nejdete i klobásky s příměsí ovoce jako např. s fíky s jedlými kaštany či klobásky se sýrem – např. s modrou plísní Bleu d’Auvergne nebo kozím sýrem a dále také velice oblíbené klobásky s ořechy.
Protože usilujeme o zachování znalci oceňované typické chuti vycházející z tradiční francouzské lidové gastronomie, klademe u nabízených výrobku důraz na jejich domácký charakter výroby.
V každé etapě výrobního procesu se klobásky rodí podle receptury vycházející z prastarého umu:
1. Přísný výběr masa
2. Předemletí masa
3. Konečné mletí a zapracování dalších přísad
4. Narážení (plnění přírodního vepřového střívka vzniklou směsí)
5. Dušení (etapa, během které ztrácí klobása nadbytečnou vodu a získá důležitou mikrobiální flóru)
6. Sušení, zušlechtění, dozrávání – doba sušení je přísně dodržována po dobu několika týdnů (v průměru se jedná o 4 – 6 týdnů).
Ke vzniku opravdu dobrých věcí potřebuje příroda čas. I my dopřáváme našim klobáskám čas potřebný ke zrání, jenom tak mohou ze sebe vydat to nejlepší.
• se sýrem s modrou plísní Bleu d’Auvergne
• s kozím sýrem
• s tvrdým sýrem Beaufort
• kachním
• kančím
• srnčím
• býčím
• jelením
• bažantím
• klokaním
• kachním se zeleným pepřem
• klasická vepřová
• s fíky
• se sušenými rajčaty
• s hříbky
• s jedlými kaštany
• s vlašským oříškem
• s lískovým oříškem
• s pepřem
• s provensálským kořením
• se smaženou cibulkou
• s papričkou Espelette
Podle jednotlivých typů se váha klobásek pohybuje mezi 160 – 200 gramy, v průměru pak kolem 180 gramů na kus.
Uchovávání klobásek v domácích podmínkách není obtížné:
Pokud máte rádi klobásky suché, uložte je Vaší kuchyni tak, aby měly dobrý přístup ke vzduchu a byly chráněny před přímým slunečním svitem a teplotám vyšším než 28°C. Jestli dáváte přednost měkčím klobáskám, zabalte je jednoduše do utěrky a uložte do nižších polic Vaší chladničky.
Pokud klobásky nespotřebujete do 15 minut od nákupu, můžete je uchovávat až po dva měsíce .
Plíseň na klobáskách je zdravotně nezávadná, jedná se o ušlechtilou plíseň, která dodává zároveň francouzským klobáskám jejich typickou chuť. Jedná se o naprosto normální jev (jako např. plíseň u sýrů camembert).
Tradiční klobásky tvoří jádro našeho sortimentu distribuovaného v České republice již od roku 2008.